Resepi Kuih Sardin Gulung
Bahan-bahan untuk doh:
- 500 gram tepung gandum
- 25 gram marjerin
- 120 ml minyak masak
- 1/2 sudu teh garam
- air secukupnya
- putih telur sebagai pelekat
Bahan-bahan untuk inti sardin:
- 1 tin sardin bersaiz sederhana
- 2 ulas bawang putih
- 2 ulas bawang merah
- 1/2 biji bawang besar
- 1 sudu cili boh
- 2 biji cili merah dipotong nipis
- 2 sudu teh jus limau
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
Cara-cara penyediaan inti sardin:
- Tumbuk bawah merah bersama bawang putih.
- Tumis di dalam kuali sehingga wangi.
- Masukkan cili boh, cili merah, bawang besar dan sos sardin.
- Kemudian masukkan sardin dan hancurkan.
- Masukkan sedikit jus limau, garam dan gula sebagai perasa.
Cara-cara penyediaan doh:
- Panaskan minyak masak di dalam periuk.
- Di dalam bekas besar, gaulkan minyak masak yang betul-betul panas bersama tepung gandum.
- Kemudian masukkan marjerin dan uli sehingga menjadi seakan serbuk roti.
- Masukkan air dan kemudian uli sehingga menjadi keras.
- Tutup bekas dengan tuala yang lembap dan biarkan seketika.
- Kemudian giling doh sehingga rata.
- Tekap doh kepada bentuk bujur. ( Boleh buat bulat dan kemudian baru giling)
- Letakkan satu sudu (atau lebih) inti sardin di salah satu hujung doh.
- Gulung dan lekatkan penhujung menggunakan putih telur.
- Goreng di dalam minyak yang penuh.
0 comments:
Post a Comment