DAGING DENDENG
Bahan-Bahan
1kg daging-dipotong dadu
3 biji bawang besar-dikisar
6 ulas bawang putih- dikisar
1 inci halia-dikisar
2 sudu jintan manis
2 sudu jintan putih
2 sudu kicap pekat
3 sudu cili boh
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
5 biji bunga lawang
gula, garam dan ajinomoto
sedikit minyak untuk menumis
3 biji bawang besar-dikisar
6 ulas bawang putih- dikisar
1 inci halia-dikisar
2 sudu jintan manis
2 sudu jintan putih
2 sudu kicap pekat
3 sudu cili boh
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
5 biji bunga lawang
gula, garam dan ajinomoto
sedikit minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya,
1. rebus daging yang telah dibersihkan hingga empuk kemudian tos
2. selepas itu, tumis bahan yang telah dikisar bersama kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau
3. kacau seketika sebelum dimasukkan cili boh dan kicap pekat. kacau sehingga naik minyak
4. setelah itu, taburkan garam,gula dan ajinomoto secukupnya dan biarkan selama lima minit
5. akhir sekali, masukkan daging yang telah direbus kedalamnya dan gaul sampai sebati. sedia dihidang
1. rebus daging yang telah dibersihkan hingga empuk kemudian tos
2. selepas itu, tumis bahan yang telah dikisar bersama kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau
3. kacau seketika sebelum dimasukkan cili boh dan kicap pekat. kacau sehingga naik minyak
4. setelah itu, taburkan garam,gula dan ajinomoto secukupnya dan biarkan selama lima minit
5. akhir sekali, masukkan daging yang telah direbus kedalamnya dan gaul sampai sebati. sedia dihidang
SELAMAT MENCUBA..
0 comments:
Post a Comment