Oh! Resepi

Chilled Blueberry Yoghurt Cheesecake

0


Chilled Blueberry Yoghurt Cheesecake

Base:
  • 100g biskut Oreo, kisar hancur
  • 45g butter, dicairkan
***Gaul biskut Oreo dengan butter, tekan pada dasar loyang yang telah diletakkan baking paper dahulu. Simpan dalam peti sejuk.
Adunan yoghurt cheese:
  • 125g cream cheese, suhu bilik
  • 137g @ 1 bekas yoghurt perisa blueberry@plain je
  • 30g gula kastor
  • 80g blueberry filling – boleh guna ada biji buah blueberry
  • 125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)
  • 1/2sb + 1/2st gelatin Halagel
  • 2sb air hangat
Cara:
  1. Pukul cream cheese, gula kastor dan blueberry filling hingga sebati.
  2. Masukkan yoghurt, gaul rata.
  3. Masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat.
  4. Biarkan 5 minit hingga kembang, cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata).
  5. Biarkan hingga ia suam, kemudian baru masukkan ke dalam adunan yoghurt cheese. Gaul rata.
  6. Perlahan-lahan kaup balikkan whipping cream ke dalam adunan.
    NOTE: Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi.
  7. Kaup balik rata-rata, tuangkan ke dalam loyang berisi base.
  8. Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih.
  9. Menggunakan hair dryer, lalukan muncungnya pada keliling loyang 2-3 kali. Guna suhu paling perlahan.
  10. Keluarkan cheesecake dan alihkan ke atas cakeboard menggunakan spatula besar.
  11. Hiaskan atasnya dengan blueberry filling dan sedia dipotong

0 comments:

Post a Comment