Chilled Blueberry Yoghurt Cheesecake
Base:- 100g biskut Oreo, kisar hancur
- 45g butter, dicairkan
Adunan yoghurt cheese:
- 125g cream cheese, suhu bilik
- 137g @ 1 bekas yoghurt perisa blueberry@plain je
- 30g gula kastor
- 80g blueberry filling – boleh guna ada biji buah blueberry
- 125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)
- 1/2sb + 1/2st gelatin Halagel
- 2sb air hangat
- Pukul cream cheese, gula kastor dan blueberry filling hingga sebati.
- Masukkan yoghurt, gaul rata.
- Masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat.
- Biarkan 5 minit hingga kembang, cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata).
- Biarkan hingga ia suam, kemudian baru masukkan ke dalam adunan yoghurt cheese. Gaul rata.
- Perlahan-lahan kaup balikkan whipping cream ke dalam adunan.
NOTE: Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi. - Kaup balik rata-rata, tuangkan ke dalam loyang berisi base.
- Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih.
- Menggunakan hair dryer, lalukan muncungnya pada keliling loyang 2-3 kali. Guna suhu paling perlahan.
- Keluarkan cheesecake dan alihkan ke atas cakeboard menggunakan spatula besar.
- Hiaskan atasnya dengan blueberry filling dan sedia dipotong
0 comments:
Post a Comment