Resepi Chocolate Lasagna
Oleh : Nur Jannah
Bahan-Bahan A:
- 36 ketul oreo dikisar (ambil krimnya sekali)
- 6 sudu besar butter dicairkan
- Campurkan kesemua bahan di atas dan gaul rata. Ketepikan.
- 200 gm cream cheese
- 1 cawan Non-dairy whipping cream
- 100 gm gula kastor (boleh juga guna gula aising jika suka)
- 2 sudu besar susu segar
- Pukul cream cheese sehingga lembut.
- Kemudian masukkan gula kastor atau gula aising dan pukul lagi sehingga ianya lembut dan gebu.
- Masukkan susu segar dan pukul sebati. Ketepikan.
- Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental.
- Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/2 cawan gula kastor
- 1/8 tsp garam
- 1 1/2 cawan susu segar + 1 1/2 cawan santan pekat
- 185 gm dark chocolate, dicincang
- 1 tsp esen vanilla
- 1 tbsp serbuk koko
- Campurkan tepung jagung bersama gula dan garam ke dalam bekas.
- Kemudian campurkan susu segar dan kacau perlahan. Masak di atas double boiler dengan api sederhana.
- Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat (15 – 20 minit). Boleh guna hand whisk .
- Tambahkan coklat cincang dan kacau selama kira-kira 2 – 4 minit atau sehingga puding kental.
- Kemudian alihkan dari api dan masukkan esen vanilla. Kacau rata.
- Sejukkan dan ketepikan.
Cara Melapis:
- Masukkan sedikit biskut oreo kisar (bahan A) ke dalam bekas yang digunakan.
- Kemudian picitkan adunan bahan-bahan B di atasnya.
- Lapis di atasnya dengan chocolate coconut pudding dan ratakan.
- Picitkan lagi adunan bahan-bahan B di atasnya.
- Taburkan dengan chocolate chips, biskut oreo kisar dan sedikit parutan coklat.
- Sejukkan di dalam peti ais sebelum dinikmati.
0 comments:
Post a Comment