Oh! Resepi

Resepi Murtabak Daging

0

RESEPI MURTABAK DAGING 

Oleh : Zaleha Saini

BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT MURTABAK DAGING

Bahan-Bahannya: (A)
  • 500 gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu kecil gula halus
  • 30 gm mentega
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar susu tepong
  • 50 ml air( lebih jika perlu)
  • Minyak masak untuk perap doh
Bahan inti (B)
  • 300 gm daging cincang
  • *2 ulas bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 sm halia
  • 1 sudu besar serbuk rempah kari daging
  • ½ sudu besar serbuk rempah bryani
  • ½ kuib stok daging
  • (* kisar semua)
  • Minyak masak
CARA-CARA UNTUK MENGULI TEPUNG
  1. Masukkan tepung , garam, gula, mentega, telur , susu tepung dan air ke dalam sebuah bekas.
  2. Uli dengan tangan hingga menjadi doh yang lembut.
  3. Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil.
  4. Perap doh semalam dengan minyak masak .
Bahan-Bahan lain untuk taburan(C)
  • 5 biji telur di kacau
  • 2 biji bawang besar di dadu
  • Sedikit daun sup
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT INTI
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
  2. Kemudian masukkan kedua-dua rempah dan tumis sehingga naik minyak.
  3. Masukkan daging cincang dan masak hingga lembut .
  4. Masukkan garam dan sebuk perasa dan masaklah hingga agak kering.
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT MURTABAK
  1. Keluarkan semua bebola kecil dan letakkan ke dalam bekas lain.
  2. Minyak itu di gunakan untuk mencanai tepung.Gunakan dulang bulat yang besar.
  3. Ambil sebiji doh dan lepirkan dengan minyak.
  4. Gunakan tangan untuk menarik tepung dengan perlahan sehingga menjadi besar keliling dulang.
  5. Taburkan sedikit inti. Tuangkan sedikit bancuhan telor ke atas doh.
  6. Taburkan bawang dadu dan sedikit daun sup
  7. Lipat keliling dan kemaskan lipatan menjadi empat persegi.
  8. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan letakkan di atas kuali.
  9. Gorenglah hingga kekuningan.

0 comments:

Post a Comment