RESEPI MURTABAK DAGING
Oleh : Zaleha SainiBAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT MURTABAK DAGING
Bahan-Bahannya: (A)
- 500 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil garam
- 2 sudu kecil gula halus
- 30 gm mentega
- 1 biji telur
- 1 sudu besar susu tepong
- 50 ml air( lebih jika perlu)
- Minyak masak untuk perap doh
- 300 gm daging cincang
- *2 ulas bawang merah
- *2 ulas bawang putih
- *2 sm halia
- 1 sudu besar serbuk rempah kari daging
- ½ sudu besar serbuk rempah bryani
- ½ kuib stok daging
- (* kisar semua)
- Minyak masak
- Masukkan tepung , garam, gula, mentega, telur , susu tepung dan air ke dalam sebuah bekas.
- Uli dengan tangan hingga menjadi doh yang lembut.
- Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil.
- Perap doh semalam dengan minyak masak .
- 5 biji telur di kacau
- 2 biji bawang besar di dadu
- Sedikit daun sup
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
- Kemudian masukkan kedua-dua rempah dan tumis sehingga naik minyak.
- Masukkan daging cincang dan masak hingga lembut .
- Masukkan garam dan sebuk perasa dan masaklah hingga agak kering.
- Keluarkan semua bebola kecil dan letakkan ke dalam bekas lain.
- Minyak itu di gunakan untuk mencanai tepung.Gunakan dulang bulat yang besar.
- Ambil sebiji doh dan lepirkan dengan minyak.
- Gunakan tangan untuk menarik tepung dengan perlahan sehingga menjadi besar keliling dulang.
- Taburkan sedikit inti. Tuangkan sedikit bancuhan telor ke atas doh.
- Taburkan bawang dadu dan sedikit daun sup
- Lipat keliling dan kemaskan lipatan menjadi empat persegi.
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan letakkan di atas kuali.
- Gorenglah hingga kekuningan.
0 comments:
Post a Comment