RESEPI TEPUNG PELITA
RESEPI TEPUNG PELITA
Oleh : Naimah Md Ludin
BAHAN-BAHAN (Lapisan bawah)
- 1 keping sengkuang didadukan kecil2
- 1 botol tepung hoen kwe -100g(hijau)
- 1 cawan gula
- 900ml air
- 1 sudu kecl asen pandan (gantikan 2helai daun pandan bleh jg)
CARA-CARA (Lapisan bawah)
- hirisan sengkuang ditabur dalam acuan/bekas
- campur tepung,gula,daun/asen pandan dan air. sebatikan.
- masak atas api sederhana sampai hampir nak pekat.
- bila pekat padamkan api.
- masukkan lapisan hijau 1/2 bekas/acuan
BAHAN-BAHAN (lapisan atas)
- 1 botol tepung hoen kwe (putih)
- 1 liter santan
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil asen pandan (boleh guna jg daun pandan)
CARA-CARA (Lapisan atas)
- campur semua bahan dan masak atas api sederhana sampai pekat.
- tuang atas adunan hijau tadi.
- sejukkan dalam peti.
*utk adunan ni dapat 20 bekas/acuan(seperti dalam gmbar)
0 comments:
Post a Comment