RESEPI KUEW TEOW KUNGFU
Oleh : Faisal AbdulRahim
Oleh : Faisal AbdulRahim
BAHAN UNTUK KUEW TEOW :
- 1oo g kuey teow ( ambil secekak je untuk seorang makan )
- 1 biji telur saiz besar ( kalau telur kecil 2 biji )
- sedikit lada sulah
- Pecahkan telur, kacau dgn lada sulah & celupkan kueh teow.
- Pastu goreng atas kuali, mcm telur dadar.
- Dah siap angkat dan letak atas pinggan
- Isi ayam secukupnya ( jumlah bahan anggaran untuk seorang makan )
- daging batang pinang secukupnya
- udang secukupnya
- sotong secukupnya
- Sayur-sayuran ( karot, kobis bunga, pak choi, kailan, cendawan tiram dll )
- 2 ulas bawang putih
- 2-3 sudu makan sos tiram ( saya campur sos tiram dengan 1 sudu kicap manis )
- 1 sudu tepung jagung ( campur dengan sedikit air )
- 2 cawan air stok udang ( kulit/kepala udang ditumbuk, campur air dan ambil stoknya )
- 3 -4 biji cili padi ( diketuk atau ditumbuk)
- minyak secukupnya untuk menumis
- sedikit garam
- Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan daging dan isi ayam.
- Masak sehingga daging atau ayam agak empuk baru masukkan sos tiram, air rebusan udang, lada sulah dan bancuhan tepung jagung.
- Bila mendidih masukkan sayur-sayuran, seafood, cili padi, lada sulah.
- Bila sayur layu, sesuaikan rasa ( kalau dah masin tak perlu letak garam )
- Kemudian tuangkan kuah keatas kuey teow yang telah digoreng dengan telur tadi….
- Hidangkan dengan cili jeruk atau kicap cuka bercili.
0 comments:
Post a Comment