RESEPI CHOCOLATE OATS/highlight]
Oleh: Nur Jannah
Oleh: Nur Jannah
- 280 gm mentega atau margerin
- 90 gm gula halus
- 90 gm gula perang
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1/2 sudu teh esen butter
- 1 biji telur
- 1 biji kuning telur
- 20 ml susu cair
- 350 gm tepung gandum atau tepung Ros
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1/2 sudu teh Soda
- ~ 3 bahan di atas di ayak bersama
- 250 gm Choc Cip
- 80 gm oats ~ di bakar sekejap dalam 6 – 10 minit suhu 160C
- 30 gm Cornflakes ~ di ramas kasar
- 30 gm badam cincang ~ di bakar sekejap dalam 6-10 mint dgn suhu 160C
- Sebatikan mentega, gula vanilla dan esen butter hingga sebati.
- Kalau guna mixer pukul kejap aje dengan sped perlahan.
- Tambahkan telur, kuning telur dan susu cair
- Tambahkan tepung yang telah di ayak bersama baking powder dan soda
- Gaul sebati
- Masukkan choc cip, oats, badam dan cornflakes yang tellah di ramas kasar
- Sudukan atau buat bentuk bola sebesar guli kecil
- Susun di atas dulang pembakar
- Bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 20minit dengan api atas dan bawah
- Oven hendaklah di panaskan 15 minit awal sebelum memasukkan adunan cookies
- Biarkan biskut sejuk sepenuhnya di atas redai
- Susun biskut dalam bekas yang kedap udara untuk tahan lama kerangupannya.
0 comments:
Post a Comment