RESEPI CHOCOLATE TART
Oleh: Nur Jannah
Oleh: Nur Jannah
- 170gm marjerin atau butter
- 50gm gula icing
- 1 biji telur gred c
- 290gm tepung gandum
- 1 sudu kecil essen vanilla
- acuan tart
- pukul marjerin dan gula (jgn pukul lama sangat)
- masukkan telur dan essen vanilla(pukul lagi)
- masukkan tepung sedikit demi sedikit
- uli hingga menjadi doh yg lembut…
- ambil sedikit doh dan tekan2 kan dalam acuan tart(cucuk2 dgn garfu sebelum dibakar)
- bakar pada suhu 170′c selama 20-25 mnt atau ehingga masak
- 200gm coklat masakan
- 100ml susu cair atau 150 ml whipping cream
- 1 sudu teh butter
- double boil susu atau whipping cream bersama coklat masakan
- bila coklat dah cair tutup api sambil kacau hingga larut..
- masukkan butter kacau sebati..
- bolehlah dimasukkan dlm shell atau crust yg da dibakar tadi
- sejukkan dan siap utk dimakan…
0 comments:
Post a Comment