Oh! Resepi

Resepi Tomyam Seafood

0

Resepi Tomyam Seafood


Bahan-bahan:
  • 7- 8 ekor udang besar/udang galah
  • 4-5 ekor sotong (dipotong bulat)
  • 1/4 batang lobak merah (dihiris/potong)
  • Segengam bunga kobis (dipotong kecil)
  • Sedikit putik jagung (dihiris serong @ dibelah memanjang)
  • 1 batang saleri (dihiris serong)
  • 2 helai daun limau purut
  • 1 inci lengkuas (dititik)
  • 5 biji cili padi (diketuk)
  • 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 biji bawang merah (saiz besar dibelah 4)
  • 1 batang serai (dititik @ dihiris serong)
  • 1 biji tomato (dibelah 4)
  • 3 sudu besar perencah tomyam paste
  • 3 biji limau kasturi (diambil jusnya) @ boleh juga guna air asam jawa
  • Sedikit sos ikan
  •  garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
  • 1 jug air (+- 1 liter)

Cara-cara:

  1. Didihkan air secukupnya untuk kuah. Masukkan semua bahan-bahan diatas kecuali udang, jus limau dan garam, gula serta serbuk perasa. Biar mendidih seketika.
  2. Masukkan udang dan sotong. Tambahkan garam, secukup rasa (maggi) dan gula (jika perlu)
  3. Akhir sekali masukkan tomato dan jus limau kasturi. 
  4. Biarkan seketika sehingga masak dan angkat.

Selamat Mencuba ..

0 comments:

Post a Comment