Bahan-bahan:
- 1/2 cake swiss roll atau kek gulung bergantung kepada citarasa anda
- 2 tin koktel atau buah-buahan pilihan anda
- 2 tin susu cair
- 1 peket agar-agar jeli (merah)
- 1 biji telur
- 4 sudu besar tepung kastard
- 2 sudu besar gula
Cara-cara penyediaan:
- Potong kek secara nipis dan susun di dalam bekas pilihan anda. Tekan kek menggunakan sudu untuk lebih padat serta elakkan sebarang lubang. Ketinggian bergantung kepada citarasa anda.
- Bancuh tepung kastard bersama telur dan susu cair. Kacau hingga sebati.
- Masukkan ke dalam periuk dan panaskan di atas api yang sederhana. Masukkan gula dan kacau sehingga pekat.
- Apabila kastard telah pekat, tapis terlebih dahulu dan kemudian tuangkan ke atas lapisan kek tadi.
- Masak agar-agar jeli mengikut arahan yang tertera di peket.
- Kemudian tuangkan jeli ke atas lapisan kastard tadi. Pastikan lapisan kastard telah keras terlebih dahulu.
- Kemudian tuang buah-buahan koktel dan sebarang hiasan di bahagian lapisan paling atas.
- Simpan di dalam peti untuk lebih sedap dan keras.
0 comments:
Post a Comment