Resepi Ayam Masak Pedas Manis
Bahan-bahan :
Bahan perap :
500g ayam
4 ulas bawang putih (dikisar)
3 cm halia (dikisar)
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu besar serbuk kari
Bahan sos :
1 ½ sudu besar cili kisar
1 sudu besar minyak masak
3 sudu besar gula
3 ulas bawang putih (dihiris)
2 labu bawang besar (dihiris)
Sedikit air
Garam secukup rasa
1 sudu besar minyak masak
3 sudu besar gula
3 ulas bawang putih (dihiris)
2 labu bawang besar (dihiris)
Sedikit air
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan :
1. Cuci ayam dan tuskan airnya. Kemudian perapkan dengan bahan perap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk menyediakan sosnya, panaskan minyak. Tumiskan bawang putih dan bawang besar. Masukkan cili kisar dan tuangkan sedikit air. Kemudian masukkan gula, tambahkan garam secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
4. Kemudian masukkan ayam. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
0 comments:
Post a Comment