Siput Sedut Masam Manis
Bahan-bahan :
300g siput sedut
50g cendawan butang (dipotong 2)
3 ulas bawang putih
1 biji timun (dipotong dadu)
1 biji tomato
3 tangkai cili merah (dimayang)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
½ sudu besar cuka4 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar tepung jagung
175 ml air
2 tangkai daun ketumbar
4 tangkai daun bawang
1 sudu besar minyak masak
Cara Menyediakan :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga kekuningan. Kemudian masukkan timun, cendawan butang, tomato, bawang besar, cili merah, cuka, sos tomato, sos ikan dan air. Biarkan seketika.
2. Setelah mendidih, masukkan siput dan sedikit tepung jagung. Apabila sebati masukkan daun bawang dan daun ketumbar.
3. Angkat dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment