Resepi Ayam Kong Poh
Bahan-bahan :
200g isi ayam (dihiris)
5 cm halia (dihiris halus)
½ tangkai cili merah (dipotong dadu)½ tangkai cili hijau (dipotong dadu)
1 tangkai daun bawang (dipotong 2 cm)
2 ulas bawang putih (dimayang halus)
½ labu bawang besar (dipotong dadu)
2 tangkai cili kering (dipoton 2 cm)
1 sudu kecil sos ikan
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
Secubit lada sulah
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan :
1. Panaskan minyak dan tumiskan halia dan bawang putih sehingga kekuningan.
2. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk. Kemudian masukkan cili kering dan kacau sehingga garing.
3. Masukkan pula cili merah, cili hijau, daun bawang, bawang besar, sos ikan, sos tiram, minyak bijan, lada sulah dan garam secukup rasa. Kacau sehingga sebati.
0 comments:
Post a Comment