Resepi Siakap Bumbu Asam
Bahan-bahan :
Bahan A :
1 ekor ikan siakap
1 biji limau (diperah)
5 ulas bawang merah (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
½ sudu kecil serbuk lada putih
½ sudu besar tepung gandum
Garam secukup rasa
Bahan B :
5 ulas bawang merah (dikisar)
½ cawan air asam jawa
8 tangkai cili kering (dikisar)
50g sayur asin
1 kiub pati ikan bilis
150 ml air
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
½ sudu besar tepung gandum
Garam secukup rasa
Bahan B :
5 ulas bawang merah (dikisar)
½ cawan air asam jawa
8 tangkai cili kering (dikisar)
50g sayur asin
1 kiub pati ikan bilis
150 ml air
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan :
1. Perapkan isi ikan dengan bahan A selama 30 minit. Gaulkan dengan tepung, kemudian panggang di atas kuali selama 10 minit. Angkat dan asingkan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah sehingga naik bau, kemudian campurkan cili kering yang dikisar.
3. Tuangkan air asam jawa, masukkan sayur asin dan tambahkan sedikit air. Masukkan pati ikan bilis.
4. Akhir sekali, tambahkan garam dan gula secukup rasa. Setelah mendidih, angkat dan tuangkan di atas ikan tadi.
0 comments:
Post a Comment