Resepi Patin Masak Tempoyak Petai
Bahan-bahan :
600g ikan patin
½ cawan tempoyak
1 papan petai
2 kuntum bunga kantan
Sehelai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Air
Bahan kisar
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm halia
4 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
5 cm kunyit hidup
3 batang serai
½ cawan tempoyak
1 papan petai
2 kuntum bunga kantan
Sehelai daun kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Air
Bahan kisar
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm halia
4 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
5 cm kunyit hidup
3 batang serai
Cara Menyediakan :
1. Panaskan periuk dan masukkan air serta bahan kisar. Biarkan sehingga mendidih.
2. Masukkan tempoyak, petai, daun kunyit, bunga kantan, gula dan garam
3. Biarkan kuah mendidih. Kemudian masukkan ikan patin.
4. Kacau perlahan sehingga ikan masak.
0 comments:
Post a Comment