Resepi Homemade Pineapple Jam Tarts
RESEPI HOMEMADE PINEAPPLE JAM TARTS
Oleh : Jay Jalilah
BAHAN-BAHAN MEMBUAT HOMEMADE PINEAPPLE JAM TARTS
- 250gm butter
- 200gm tepung gandum (ikut lembut adunan)
- 50gm susu tepung
- 50gm gula kaster
- 2 butir merah telur
- 1 sudu teh esen vanila
CARA-CARA MEMBUAT HOMEMADE PINEAPPLE JAM TARTS
- Pukul butter dan gula hingga sebati, kemudian masukkan telur satu per satu dan pukul hingga kembang.
- Masukkan esen vanila, tepung gandum dan susu tepung sedikit-sedikit gaul perlahan-lahan hingga sebati.
- Canai adunan setebal 0.5cm dengan menggunakan acuan kuih tart, buatkan lubang ditengahnya dan paipkan jem nenas secukupnya.
- Hiaskan mengikut kreativiti sendiri dan sapukan kuning telur sebagai hiasan.
- Bakar dengan suhu oven 170 darjah selama 25 minit atau hingga kekuningan.
BAHAN & CARA BUAT JEM NENAS
- Nenas yang telah dikupas dan dibuang matanya, diparut halus.
- Nenas yang siap diparut dimasak bersama-sama gula (mengikut citarasa masing-masing), sedikit bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis untuk mendapatkan bau yang asli dan wangi.
- Sentiasa mengacau diatas api yang sederhana hingga pekat, tetapi tidak terlalu pekat takut ianya akan menjadi terlalu liat, supaya senang untuk dimasukan kedalam piping bag.
0 comments:
Post a Comment