Resepi Gulai Ketam
Bahan-bahan :
500g ketam
½ biji nanas (dipotong kiub)
3 ulas bawang putih (dihiris)
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 cm halia (dihiris)
½ sudu kecil jintan putih
½ sudu kecil jintan manis
2 cawan santan
3 tangkai daun kari
3 sudu besar serbuk kari ketam/udang
2 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 cm halia (ditumbuk)
3 cm halia (ditumbuk)
2 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
½ biji nanas (dipotong kiub)
3 ulas bawang putih (dihiris)
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 cm halia (dihiris)
½ sudu kecil jintan putih
½ sudu kecil jintan manis
2 cawan santan
3 tangkai daun kari
3 sudu besar serbuk kari ketam/udang
2 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 cm halia (ditumbuk)
3 cm halia (ditumbuk)
2 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawan putih, bawang putih, daun kari, halia, jintan manis dan jintan putih sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan serbuk kari. Selepas itu, masukkan santan.
3. Akhir sekali, masukkan ketam dan nanas berserta garam secukup rasa.
4. Didihkan sehingga ketam masak. Angkat dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment