Oh! Resepi

Resepi Ayam Bakar Cara Cina

0
Resipi Ayam Bakar Cara Cina

Resepi Ayam Bakar Cara Cina

Bahan-bahan :

1 ekor ayam dipotong lapan
1 sudu besar gula
6 kuntum cendawan hitam
3 tangkai daun bawang
2 sudu besar mentega
Garam dan lada sulah secukup rasa
Halia secukupnya (dicincang halus)
2 cawan air rebusan ayam

Cara Menyediakan :

1. Ayam dilumur dengan garam dan lada sulah
2. Tuangkan air rebusan ayam dalam mangkuk tahan panas dan masukkan ayam. Taburkan gula, halia dan masukkan mentega.
3. Hiris cendawan hitam dan potong daun bawang. Taburkan bahan tersebut di atas ayam.
4. Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 200°C selama 20 minit.
5. Kemudian sudukan air rebusan serta mentega cair di atas ayam dan bakar lagi selama 15 minit.

Selamat Mencuba!

0 comments:

Post a Comment