Asam Pedas Nyonya
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,
Selepas memasak asam pedas baru baru ini, rasa macam ketagihla pulak. Kali ini saya cuba resepi yang lain pula. Resepi kali ini ala ala nyonya peranakan sumbangan Chef Florence Tan.
Memang tak rugilah mencuba asam pedas ini, berbaloi baloi sedapnya, hingga menghirup kuah heheheh. Terima kasih banyak diucapkan kepada NoorMasri kerana sudi berkongsi resepi sedap ini,jasamu dikenang.
Mai kita ushaaar resepinya.
ASAM PEDAS ALA NYONYA
Sumber : NoorMasri @ Dapur Digital
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap - dlm 6 keping selepas dipotong (sy guna ikan kembung jer)
1 tangkai bunga kantan - belah 2
sedikit daun kesum
sedikit air asam jawa / 2-3 keping asam keping
1 kiub ikan bilis (tak letak sbb tak ada)
8 biji kacang bendi (tak letak juga)
1 biji buah tomato jika suka
minyak utk menumis
garam
Bahan kisar:
5 sudu besar cili kisar
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji buah keras
2 batang serai - ambil bahagian lembutnya sahaja
2 cm lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
sedikit belacan
Cara membuat:
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga naik minyak dan bertukar warna dari kuning merahan menjadi pes berwarna merah menyala. Ini memakan masa agak lama, menggunakan api perlahan dan sentiasa kacau supaya tidak hangit di bawahnya. Kacau sekejap masukkan bunga kantan apabila dah naik bau masukkan air asam jawa, kiub ikan bilis, ikan dan air secukupnya. Rasakan garam, bila ikan hampir masak boleh lah masukkan kacang bendi dan daun kesum. Didihkan 2-3 min boleh lah diangkat.
nyum2..ngam tgk gambar ni masa tengah hari..meleleh air liur dibulan puasa.haha
ReplyDeleteehbloger.blogspot.com