AYAM MASAK KICAP PALEMBANG
Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya,
Resepi untuk hari ini adalah Ayam Masak Kicap Palembang. Hasil carian di internet, saya dapati ada berbagai bagai versi ayam palembang. Ada yang bersantan dan ada yang tidak. Setelah difikir fikir dan bagi menyesuaikan masakan ini dengan tekak saya, saya gabungkan beberapa resepi bagi menghasilkan resepi untuk hari ini. Jom kita tengok hasilan dan resepinya.
AYAM MASAK KICAP PALEMBANG
Bahan bahannya :-
1 ekor ayam
garam dan kunyit
1/2 cawan kicap manis
1/2 cawan santan
3 helai daun pandan disimpul
3 lembar daun kari
Rempah tumis 4 sekawan
1 sb gula
garam secukupnya
Bahan bahan dimesin bersama :-
3 biji bawnag besar
5 ulas bawang putih
1in halia
3 batang serai (1 mesin, 2 diketuk)
5 sb cili kisar
Cara caranya :-
1. Ayam dibersihkan, dilumur garan dan kunyit dan digoreng 1/2 masak.
2. Panaskan minyak dan tumis 4 sekawan, serai diketuk dan daun pandan hingga naik baunya.
3. Masukkan bahan bahan mesin dan tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam, kicap manis dan santan, gaul rata.
5. Masukkan daun kari, gaul rata.
6. Kalau nakkan yang berkuah, tambahkan sedikit air, biarkan mendidih.
7. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
8. Biarkan masakan sedikit pekat dan tutup api.
9. Siap untuk dihidangkan.
Memang sangat sedap !
Selamat Mencuba.
0 comments:
Post a Comment