Oh! Resepi

Resepi Mousse Coklat

0

Resepi Mousse Coklat


BAHAN-BAHAN:
  • 250gm coklat masakan (dark chocolate) | dicincang
  • 500gm krim pekat | dipukul sedikit
  • 100gm krim pekat (double cream)
  • 65gm gula kastor
  • 5 biji kuning telur
  • Parutan coklat masakan | hiasan
  1. Pukul kuning telur dan gula sehingga kembang dan sebati dengan menggunakan hand whisk.
  2. Kemudian masukkan bancuhan krim pekat dan coklat masakan yang dididihkan sehingga sebati. Kacau rata dan sejukkan.
  3. Seterusnya masukkan pula 500gm krim pekat dan kaup balikkan.
  4. Setelah itu, tuangkan adunan ke dalam acuan atau gelas bersesuaian. Sejukkan.
  5. Akhir sekali, apabila mahu dihidangkan, hiaskan dengan parutan coklat masakan.
p/s : Manisan ini enak dimakan segera setelah disejukkan.

0 comments:

Post a Comment