Resepi Marble marshmallow
Resepi Marble marshmallow
Bahan-bahan (Resepi ini menggunakan loyang saiz 8×8)
- 2 cawan gula
- 1 sudu besar liquid glucose
- 30 gm serbuk gelatin
- 3/4 sudu teh esen vanilla
- 2 biji putih telur
- pewarna (saya guna pink)
- minyak masak (untuk gris loyang)
- *3/4 cawan air – utk buat gelatin
- *3/4 cawan air – utk buat liquid glucose
CARA-CARA :
- griskan loyang dengan sedikit minyak masak, ketepikan.
utk adunan glucose, masukkan gula, liquid glucose dan 3/4 cawan air ke dalam periuk kecil. Masak dgn api sederhana sehingga gula larut dan mendidih. Tutup api.
- Utk adunan gelatin pula, sediakan 3/4 cawan air di dalam bekas tahan panas. Taburkan gelatin dan biarkan melarut selama 5 minit.
- Lepas tu, ambil bekas dan letak dalam double boiler. Kacau kejap jer utk pastikan gelatin benar2 larut. Masukkan esen vanilla. Tutup api dan satukan dgn adunan glucose tadi. Ketepikan.
- Dgn menggunakan mixer, pukul putih telur sampai kembang dan muncul soft peak. Kemudian, masukkan adunan gelatin+glucose tadi dan pukul dengan kelajuan paling tinggi selama 12-15 minit (sampai adunan menjadi tebal dan gebu).
- Masuk adunan ke dalam loyang. Letak 3-4 titik pewarna dan buat corak marble di atas nya dgn lidi. Biar adunan mengeras semalaman (jgn ditutup).
- Potong ikut shape segiempat tepat setebal 2 inci dgn pisau basah. Basahkan tangan sewaktu memotong sbb marshmellow mmg melekit.
*Tips: Salut dgn sedikit tepung jagung (yg dah diayak) dan biarkan kering sblm letak dalam bekas kedap udara
0 comments:
Post a Comment