Oh! Resepi

Resepi Kari Udang

0
Resepi Kari Udang

bahan-bahan :

Bawang besar 2 biji-dikisar
Bawang putih 3 ulas-dikisar
Minyak Masak
Serbuk Kari Ikan 3 Sudu Besar
Santan segar@santan kotak-100ml
Daun Kari 1 Tangkai
Gula dan Garam Secukup Rasa
Udang 500gm
Cili Giling 3 Sudu Besar
Air Tambah Ikut Suka
cara-cara


Bahan yang dikisar digaul bersama serbuk kari ikan..gaul hingga sebati. (dijadikan pes)
Panaskan minyak dan masuk kan daun kari..apabila daun kari sedikit layu,masukkan pes dan tumis sehingga naik bau.
Masukkan cili giling,sedikit gula dan garam sesedap rasa dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
Masukkan santan dan kacau perlahan lahan sehingga pecah minyak..kemudian tambah air ikut suka.
Setelah mendidih,masukkan udang dan gaul bersama sehingga udang masak..Elakkan udang dimasak terlalu lama.
Udang kari kampung sedia dihidang

ok selamat mencuba ..

0 comments:

Post a Comment