Oh! Resepi

RESEPI SOTO RINGKAS

0


RESEPI SOTO RINGKAS
Oleh : Fatimah Waatanie

BAHAN-BAHAN & CARA-CARA UNTUK MEMBUAT SOTO RINGKAS

BAHAN UNTUK KETUPAT :
  • 2 bungkus ketupat segera bersaiz besar
  • 2 helai daun pandan
  • Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN KETUPAT :
  • Ketupat segera direbus bersama-sama dengan daun pandan di dalam periuk berisi air sehingga masak.
BAHAN UNTUK SAYUR
  • Sayur sawi secukupnya
  • Taugeh secukupnya
  • Air secukupnya
  • Secubit garam
CARA PENYEDIAAN SAYUR
  • Saya tak sediakan banyak sayur coz suami saya tak suka makan sayur.
  • Jadi sayur sawi dan taugeh ni saya rebus dalam air mendidih yang dibubuh sedikit garam untuk mengekalkan kesegaran dan warnanya.
BAHAN UNTUK KUAH SOTO
  • 3 biji bawang putih – ditumbuk lumat
  • 1 ruas halia sebesar ibu jari – ditumbuk lumat
  • 1 sudu kecil lada hitam – ditumbuk lumat
  • 1 sudu kecil ketumbar – ditumbuk lumat
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 2 biji bunga cengkih – dibasuh bersih
  • 2 biji buah pelaga – dibasuh bersih
  • 1 kerat kayu manis – dibasuh bersih
  • 2 biji bunga lawang – dibasuh bersih
  • Bebola lembu / daging ayam
  • Air secukupnya
  • Garam secukupnya
CARA BUAT KUAH SOTO
  • Penuhkan setengah periuk dengan air dan dimasak pada api yang sederhana besar.
  • Masukkan sekali semua bahan yang telah ditumbuk lumat dan rempah 4 sekawan (bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bunga lawang).
  • Biarkan kuah mendidih. Apabila kuah telah mendidih, masukkan bebola lembu atau daging ayam.
  • Biarkan bebola atau ayam masak sepenuhnya. Akhir sekali, masukkan sos tiram dan perasakan dengan garam secukupnya.
  • Biarkan kuah mendidih untuk kali terakhir. Hidangan sudah boleh disantap.
BAHAN UNTUK SAMBAL KICAP
  • 10 biji cili merah – dibasuh dan dipotong kepada 2 bahagian
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • Kicap manis secukupnya
  • Kicap masin secukupnya
  • Sedikit air limau nipis
  • Sedikit air (kalau perlu)
CARA PENYEDIAN SAMBAL KICAP
  • Kisar semua bahan tersebut.

0 comments:

Post a Comment