RESEPI SOTO RINGKAS
RESEPI SOTO RINGKAS
Oleh : Fatimah Waatanie
BAHAN-BAHAN & CARA-CARA UNTUK MEMBUAT SOTO RINGKAS
BAHAN UNTUK KETUPAT :
- 2 bungkus ketupat segera bersaiz besar
- 2 helai daun pandan
- Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN KETUPAT :
- Ketupat segera direbus bersama-sama dengan daun pandan di dalam periuk berisi air sehingga masak.
BAHAN UNTUK SAYUR
- Sayur sawi secukupnya
- Taugeh secukupnya
- Air secukupnya
- Secubit garam
CARA PENYEDIAAN SAYUR
- Saya tak sediakan banyak sayur coz suami saya tak suka makan sayur.
- Jadi sayur sawi dan taugeh ni saya rebus dalam air mendidih yang dibubuh sedikit garam untuk mengekalkan kesegaran dan warnanya.
BAHAN UNTUK KUAH SOTO
- 3 biji bawang putih – ditumbuk lumat
- 1 ruas halia sebesar ibu jari – ditumbuk lumat
- 1 sudu kecil lada hitam – ditumbuk lumat
- 1 sudu kecil ketumbar – ditumbuk lumat
- 1 sudu kecil sos tiram
- 2 biji bunga cengkih – dibasuh bersih
- 2 biji buah pelaga – dibasuh bersih
- 1 kerat kayu manis – dibasuh bersih
- 2 biji bunga lawang – dibasuh bersih
- Bebola lembu / daging ayam
- Air secukupnya
- Garam secukupnya
CARA BUAT KUAH SOTO
- Penuhkan setengah periuk dengan air dan dimasak pada api yang sederhana besar.
- Masukkan sekali semua bahan yang telah ditumbuk lumat dan rempah 4 sekawan (bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bunga lawang).
- Biarkan kuah mendidih. Apabila kuah telah mendidih, masukkan bebola lembu atau daging ayam.
- Biarkan bebola atau ayam masak sepenuhnya. Akhir sekali, masukkan sos tiram dan perasakan dengan garam secukupnya.
- Biarkan kuah mendidih untuk kali terakhir. Hidangan sudah boleh disantap.
BAHAN UNTUK SAMBAL KICAP
- 10 biji cili merah – dibasuh dan dipotong kepada 2 bahagian
- 3 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- Kicap manis secukupnya
- Kicap masin secukupnya
- Sedikit air limau nipis
- Sedikit air (kalau perlu)
CARA PENYEDIAN SAMBAL KICAP
- Kisar semua bahan tersebut.
0 comments:
Post a Comment