RESEPI BISKUT MAMA CAREY
RESEPI BISKUT MAMA CAREY
Oleh : ABM
BAHAN BAHAN MEMBUAT BISKUT MAMA CAREY
- 200g butter
- 100g gula kastor
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu kecil vanilla esen
Bahan diayak
- 260g tepung red rose atau tepung gandum
- 50g susu tepung
- 50g tepung jagung
CARA CARA BUAT DOH BISKUT :
- Masukkan butter dan gula kedalam mangkuk. Pukul sebati.
- kemudian, masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul sebati.
- Masukkan bahan yg telah diayak tadi dan masukkan kedalam mangkuk.
- Uli menggunakan tangan sehingga sebati.
- Jika doh masih melekat pada tangan, tambah sedikit lagi tepung gandum.
- Uli sehingga doh menjadi lembut dan tak melekat pada tangan.
- Rehatkan selama 15 minit didalam peti ais sebelum diterap.
BAHAN ROYAL ICING
- 1 biji putih telur
- 90g gula icing
- 1 sudu besar tepung jagung
CARA CARA BUAT ROYAL ICING
- Pukul putih telur sehingga kembang.
- Kemudian, masukkan gula icing dan tepung jagung dan pukul pada kelajuan maksima sehingga likat.
- Jika nak mudah, masukkan kedalam piping bag.
- Asingkan 1 sudu kecil icing dan warnakan dengan pewarna hitam. Ini untuk decorate pada icing nanti.
CARA PENYEDIAAN
- 1. Panaskan oven 150c.
- 2. Canai doh biskut tadi dan terap acuan yg digemari. Bakar selama 15 minit.
- 3. Bila dah siap, biarkan sejuk dahulu. Bakar biskut batch yg seterusnya.
- 4. Biskut yg dah sejuk tadi diletakkan icing diatasnya. Kemudian, dicorakkan dengan bentuk yg digemari.
- Kemudian, bakar didalam oven selama 5 minit untuk keringkan icing dan dalam masa yg sama memasakkan lagi biskut tersebut. Buat sehingga habis.
- 5. Sejukkan dahulu sebelum disimpan didalam bekas.
0 comments:
Post a Comment