RESEPI BISKUT ARAB
RESEPI BISKUT ARAB (Crystal Ball Cookies)
OLEH : Noor Abdul Rahim
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN :
- 200g tepung gandum
- 50g serbuk badam
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 125g gula halus
- 130g minyak sapi
- pewarna merah, kuning & hijau
- gula caster secukupnya untuk salut
CARA-CARA PENYEDIAANNYA :
- Gaul kesemua bahan hingga sebati.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan mengikut warna yg disediakan.
- Ambil ketiga-tiga adunan secukupnya, cantum & bulatkan sebesar guli.
- Masuk kan bebola kedalam papercup kecil.
- Bakar didalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160 darjah celcius selama 15 – 20 minit (mengikut oven masing-masing)
- Setelah biskut sejuk, taburkan sedikit gula caster diatasnya & simpan biskut didalam bekas kedap udara.
CATATAN :
- Saya tak gunakan minyak sapi tetapi saya gunakan butter scs. biskut lemak wangi.
- Kalau ikut resepi asal biskut arab ni, biskut yg dihasilkan agak keras.
- Setelah diubah suai sedikit, alhamdullillah resepi ni bersesuaian dengan akta kuih muih sekaligus maintain image
0 comments:
Post a Comment