RESEPI BIKA AMBON
RESEPI BIKA AMBON
(KHAS MEDAN RAMUAN BIANG)
Oleh : Ayi Alhamrah
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT BIKA AMBON
- 10 gr ragi instant 15 gr gula pasir
- 10 gr tepung 4 sudu besar air ramuan
TEPUNG:
- 150 gr tepung sagu tani
- 250 gr gula pasir
- 10 kuning telur vanila secukupnya
- 300 cc santan kental, rebus bersama garam dan daun pandan minyak goreng untuk mengoles 1/2 sdt kulit jeruk purut parut
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT BIKA AMBON
- Siapkan cetakan bika ambon bujur saiz 25 ml atau persegi panjang, olesi dengan minyak dan panaskan dalam oven.
- Untuk Biang: campur semua bahan biang, diamkan selama 15 minit, ketepikan.
- Pukul telur bersama gula pasir dengan mixer speed rendah hingga gula larut.
- Campur tepung sagu tani dengan santan kental rebus, aduk rata.masukkan dalam pukulan telur, tambah parutan kulit limau, aduk rata.
- Tuangkan adunan dalam acuan dan bakar dalam ketuhar.Biarkan oven dalam keadaan terbuka. Gunakan api bawah.
- Setelah terjadi gelembung dan bahagian bawah agak matang, pindahkan ke oven bahagian atas dan panggang sampai matang.
- Keluarkan, setelah sejuk, sajikan bika ambon dengan dipotong-potong sesuai selera. Selamat mencuba
thanks ! nanti nak suruh my mom buat...sedap sangat..rindu saat ke Medan dulu.. hehe tahun ni pg lagi
ReplyDelete