Resepi Asam Rebus Ikan Nanas
Bahan-bahan :
500g ikan tenggiri
3 keping asam gelugur
3 cawan air
½ biji nanas (dipotong kiub)
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar :
10 tangkai cili merah
2 batang serai
4 cm kunyit hidup
8 tangkai cili padi
10 ulas bawang merah
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar :
10 tangkai cili merah
2 batang serai
4 cm kunyit hidup
8 tangkai cili padi
10 ulas bawang merah
Cara Menyediakan :
1. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan garam.
2. Campurkan bahan-bahan kisar ke dalam periuk bersama air.
3. Didihkan dengan api yang perlahan, kemudian masukkan asam gelugur.
4. Setelah mendidih, masukkan nanas dan didihkan lagi.
5. Masukkan ikan, gula serta garam secukup rasa dan masak sehingga ikan masak.
0 comments:
Post a Comment