Oh! Resepi

Resepi Lamb Chop

0

RESEPI LAMB CHOP
Oleh : Naimah Md Ludin


BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT LAMB CHOP

BAHAN A
  • 5 keping daging kambing
    *boleh diganti dengan daging lembu/ayam (kalau xsuka kambing)


BAHAN B(sos lada hitam utk perap dan siram atas lamb chop)
  • 1 labu bawang besar (potong dadu)
  • 2 sudu butter/planta
  • 1 sudu tepung gandum@jagung (dibancuh dgn sedikit air)
  • 2 sudu lada hitam di tumbuk @ serbuk lada hitam
  • 1 sudu sos tiram / sos cili@sos tomato
  • 1 kiub pati ayam/lembu
    *boleh tambah cendawan butang kalau suka

CARA-CARA UNTUK MEMBUAT LAMB CHOP
  1. cairkan butter
  2. tumiskan bawang besar.dah kuning masukkan bancuhan tepung..kacau sekata..
  3. masukkan lada hitam,sos cili@tomato,sos tiram dan kiub pati ayam. (tmbahkan air jika terlalu pekat)
  4. masak sampai mendidih dan padamkan api.
  5. ambik separuh simpan untuk siram atas daging yg dah dibakar/panggang nanti.
  6. separuh lagi guna utk perap daging.
  7. selepas perap daging selama 2-3 jam (lebih lama lebih sedap)
  8. masukkan dalam pemanggang dan panggang selama 10-15mnt..
  9. balikkan pemangang dan bakar lg 10 mnt..biar daging betul2 masak.

0 comments:

Post a Comment