Resepi Lamb Chop
RESEPI LAMB CHOP
Oleh : Naimah Md Ludin
BAHAN-BAHAN UNTUK MEMBUAT LAMB CHOP
BAHAN A
- 5 keping daging kambing
*boleh diganti dengan daging lembu/ayam (kalau xsuka kambing)
BAHAN B(sos lada hitam utk perap dan siram atas lamb chop)
- 1 labu bawang besar (potong dadu)
- 2 sudu butter/planta
- 1 sudu tepung gandum@jagung (dibancuh dgn sedikit air)
- 2 sudu lada hitam di tumbuk @ serbuk lada hitam
- 1 sudu sos tiram / sos cili@sos tomato
- 1 kiub pati ayam/lembu
*boleh tambah cendawan butang kalau suka
CARA-CARA UNTUK MEMBUAT LAMB CHOP
- cairkan butter
- tumiskan bawang besar.dah kuning masukkan bancuhan tepung..kacau sekata..
- masukkan lada hitam,sos cili@tomato,sos tiram dan kiub pati ayam. (tmbahkan air jika terlalu pekat)
- masak sampai mendidih dan padamkan api.
- ambik separuh simpan untuk siram atas daging yg dah dibakar/panggang nanti.
- separuh lagi guna utk perap daging.
- selepas perap daging selama 2-3 jam (lebih lama lebih sedap)
- masukkan dalam pemanggang dan panggang selama 10-15mnt..
- balikkan pemangang dan bakar lg 10 mnt..biar daging betul2 masak.
0 comments:
Post a Comment