- 110g butter, di cairkan
- 200g digestive biscuits, saya guna 100g
- 100g oreo di hancurkan, optional - saya tambah
- 50g almond flakes, di panggang
- 2 sb brown sugar
- Satukan semua bahan2 base. Gaul rata.
- Sediakan loose base tin bersaiz 9'. Masukkan adunan base dalamnya & tekan rata.
- Simpan dalam peti sejuk sementara membuat filling.
Filling:
- 500g cream cheese
- 30g butter
- 129g gula kaster
- 1 biji parutan kulit lemon
- 1 biji jus lemon
- 30g tepung jagung, di ayak
- 300ml UHT whipping cream
- 4 biji telur
- 150g blueberry pie filling
- Pukul cream cheese & butter hingga lembut.
- Masukkan gula, parutan kulit lemon, jus lemon & tepung jagung. Pukul hingga sebati.
- Kemudian, masukkan whipping cream. Pukul hingga pekat. Masukkan pula telur sedikit demi sedikit. Pukul sebati.
- Keluarkan loose base tin berisi base tadi, tuang 1/2 adunan filling dalamnya.
- Guna sudu, masukkan blueberry pie filling atas filling cheese tadi. Tuang pula baki adunan filling perlahan2 hingga habis.
- Bakar kek guna kaedah water-bath pada suhu 160 C selama 1 jam atau hingga kek masak.
- Sejukkan sepenuhnya baru di simpan dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman.
Topping:
- 1 sk serbuk gelatin
- 30 ml air
- 150g blueberry pie filling
Cara2 membuat topping:
- Satukan serbuk gelatin & air. Biarkan 5 min.
- 2. Cairkan gelatin guna double boiler.
- Satukan dengan blueberry pie filling. Gaul rata.
- Tuang atas kek yang telah di sejukkan.
0 comments:
Post a Comment