Resepi Daging Kambing Berkicap
Bahan-bahan :
Bahan A
1 kg daging kambing
½ sudu besar kicap pekat
½ cawan sos tomato
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 cawan santan pekat
2-4 cawan air
Sedikit rempah empat sekawan
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan B
3 tangkai cili hijau (dimayang)
1 tangkai cili merah (dimayang)
3 tangkai daun pudina
Bahan Kisar
10 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili padi
5 cm halia
Sedikit gula merah
½ sudu besar kicap pekat
½ cawan sos tomato
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 cawan santan pekat
2-4 cawan air
Sedikit rempah empat sekawan
Minyak masak secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan B
3 tangkai cili hijau (dimayang)
1 tangkai cili merah (dimayang)
3 tangkai daun pudina
Bahan Kisar
10 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili padi
5 cm halia
Sedikit gula merah
Cara Menyediakan :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama rempah empat sekawan sehingga wangi.
2. Kemudian masukkan daging kambing, kicap pekat, sos tomato dan serbuk lada hitam. Masukkan air secukupnya.
3. Setelah daging empuk, masukkan santan dan tambahkan garam secukup rasa. Apabila mendidih, masukkan pula bahan B. Masak sehingga kuah menjadi pekat
0 comments:
Post a Comment