RESEPI NASI AYAM PENYET
- 4 ketul ayam (lebih sedap bahagian peha)
- 6 ulas bawang merah#
- 2 ulas bawang putih#
- 1 labu bawang besar#
- 3 sudu ketumbar*
- 1 sudu jintan manis*
- 1 sudu jintan putih*
- 1 inci kunyit hidup#
- 2 inci halia#
- 3 batang serai (Ditik memanjang hingga bercerai)
- 1 inci lengkuas#
- 2 biji cili merah#
- 2 biji buah keras#
- 2 sudu besar santan#
- 2 sudu gula merah#
- garam secukup rasa#
Cara-caranya :
- Sangai bahan yang bertanda * dan tumbuk halus. Sapukan pada ayam dan tahu serta tempe.
(Sebaiknya ayam di kelar sedikit supaya bumbunya menyerap) - Satukan dan kisar semua bahan yang bertanda #.
- Lumurkan pada ayam dan tempe serta tahu. Taburkan serai yg dititik dan gaul rata.
- Perap sekurang-kurangnya 30 minit.
- Goreng ayam dalam minyak penuh.
Bahan Sedak :
- 3 sudu besar tepung beras
- sedikit putih telur
- garam
- air dari perapan ayam.
Cara sediakan bahan serdak :
- Satukan kesemua bahan dan kacau rata. Batter haruslah spt untuk menggoreng pisang kecairannya.
- Titiskan pada minyak panas dan goreng garing. Angkat dan toskan.
Sambal ayam penyet :
- 6 Biji cili merah
- 5biji cili padi (tambahkan jika perlu)
- 6 ulas bawang merah
- 11/2 inci belacan
- 2 biji tomato
- segenggam ikan bilis goreng
- Garam dan gula secukup rasa.
Cara sediakan sambal ayam penyet :
- Hiris bawang,cili dan tomato kasar-kasar.
- Goreng belacan di dalam sedikit minyak. Angkat.
- Goreng pula cili, bawang dan tomato. Angkat.
- Tumbuk atau kisar kesemua bahan. Siap
Sedia untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment