BAHAN-BAHAN MEMBUAT BISKUT SARANG SEMUT :
- 250gm butter
- 1cwn tpg gandum
- 1cwn tpg jagung
- 2cwn tpg kastad
- 1cwn gula halus/pasir
- 1bj kuning telur
- Sedikit vanila
- Pukul telur & butter sehingga kembang
- kemudian masukkan kuning telur dan sedikit vanila (sebatikan)
- Kemudian masukkan tepung gandum,tepung jagung & tepung kastad ( Gaul sehingga menjadi DOH)
- Parut doh menggunakan acuan sarang semut
- Kemudian letakkan ke dalam paper cup.
- Tabur manik atau coklat rice untuk hiasan
- Panaskan oven 180′C 25 minit
- Dan bakar biskut sarang semut tersebut.
RESEPI KEDUA :
BAHAN-BAHAN MEMBUAT BISKUT SARANG SEMUT : ( 80-100 Biji )
- 200 gm gula halus
- 200 gm planta/butter
- 350 tepung kastad
- 50 gm tepung gandum
- 1 biji kuning telur
- coklat rice (untuk hiasan)
- paper cup secukupnya
- Planta & gula dipukul hingga kembang..
- Masuk kan kuning telur..Gaul hingga rata.
- Masuk tepung kastad..Sedikit demi sedikit dan tepung gandum.
- Uli hingga menjadi doh lembut.
- Parut doh dan masuk ke dalam paper cup.
- Panaskan oven 180 selama 10 minit
- Bakar selama 10 minit sehingga masak
0 comments:
Post a Comment