Resepi Ayam Kari Kapitan
Bahan-bahan :
600g ayam
4 sudu besar minyak masak
2 labu bawang besar (dihiris)
2 biji limau nipis (diambil jusnya)
2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar :
10 tangkai cili merah
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
30g kunyit hidup
5 biji buah keras
20g belacan
3 batang serai
Cara Menyediakan :
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kekuningan.
2. Campurkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan ayam dan gaul rata selama beberapa minit.
4. Tuangkan santan dan masak dengan api perlahan sehingga ayam empuk.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau rata.
6. Setelah mendidih, masukkan jus limau nipis dan kacau lagi. Biarkan ia mereneh seketika.
0 comments:
Post a Comment