RESEPI RENDANG DAGING
OLEH : Tahrunnisah Jali
- 1 kg daging lembu dipotong kecil (ikut kesuaian)
- 1 mgkuk santan pekat
- 2 biji bawang besar sederhana**
- 3 ulas bawang putih**
- 3 batang serai**
- sedikit halia, **
- sedikit lengkuas**
- cili kisar ikut kepedasan yang disukai
- sedikit kunyit hidup (optional nak isi boleh taknak isi pun boleh)**
- 3@ 4 biji cili api (ni pun optional kalau suka pedas menyengat boleh taruk)**
- air asam jawa sedikit
- 2 sudu besar kerisik
- garam dan gula
Bahan yg digoreng tanpa minyak sebentar kemudian di kisar halus :
- 2 sudu besar ketumbar
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar jintan putih
- 6 biji buah pelaga
- sebatang kulit kayu manis pecah2 kan dulu guna lesung senang nak blend nanti
- sedikit bunga cengkih
- sedikit bunga lawang
- Daun kunyit
- Daun limau purut
CARA-CARA MEMBUAT RENDANG DAGING
- kisar bahan bertanda ** hingga hancur (isi sedikit air senang kerjanya) dan kisar juga bahan penumis hingga halus
- panaskan kuali dan isi sedikit minyak. Kemudian tumis bahan yang bertanda ** hingga naik bau dan pecah minyak
- kemudian masukkan bahan penumis yang dikisar halus tadi dan masak sehingga ia pecah minyak dan agak lama ye dan sedikit kering…(dikuatiri nanti sakit perut baik tumis lama2 sikit)
- kemudian masukkan daging dan masak sehingga empuk
- masukkan santan pekat tadi dan biarkan ia agak kering dan masukkan kerisik, air asam jawa sedikit beserta garam dan gula..
- masukkan juga daun kunyit dan daun limau purut. Masak sehingga empuk (terpulang pada anda inginkan rendang yang kering atau ada kuah)
0 comments:
Post a Comment