RESEPI MEE KARI
OLEH : Tahrunnisah Jali- 2 biji bawang besar**
- 3 ulas bawang putih**
- sedikit halia**
- 2 sudu besar atau lebih cili kisar (ikut kepedasan)
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 bunga lawang
- 1- 1 1/2 mangkuk santan pekat
- air rebusan ayam
- 4 sudu besar rempah kari daging
- udang segar (optional)
- isi kerang (optional)
- garam,
- bahan perasa ajinomoto (terpulang nak isi atau taknak)
- gula (jika tak isi ajinomoto) sikit je ye
- Bahan bertanda (**0 dikisar halus dengan sedikit air
- Campurkan bahan bertanda** dengan 4 sudu rempah kari daging (saya guna babas kerana menghasilkan warna yang cantik) ketepikan
REBUS AYAM :
- 1/2 ekor ayam (potong 2 bahagian)
- sedikit halia
- air secukupnya
CARA BUAT KUAH KARI :
- 1. tumis bahan tumis bahan tumis yang dikisar serta kayu manis dan bunga lawang serta cili kisar dengan sedikit minyak.
- tumis sehingga bahan tumis pecah minyak ye..selagi tak pecah tambah sikit air…sehingga ia pecah minyak baru dimasukkan air rebusan ayam tadi…
- 2. kemudian masukkan santan.. kalau nak masukkan udang segar pun sedap..
- 3. perasakan dgn garam, ajinomoto (optional) kalau tak isi aji isi gula sikit
- 4. nak taruk kacang panjang pun sedap jugak dlm kuah
- ayam rebusan dipotong kecil2
- tahu pop @ tahu putih goreng
- daun bawang/daun sup dipotong halus
- lada merah dipotong
- bawang goreng
- telor rebus
- fishball
- sawi rebus
- sambal lada
- tauge
- hirisan limau nipis
0 comments:
Post a Comment